For I Have Seen

Optimisme

Als alle superlatieven al opgebruikt zijn om het ontbijt met de kinderen te beschrijven, hoe kun je je dan nog verbonden wetenmet échte wereldgrote problemen? Alsgrote woorden gebruikt worden voor kleine gebeurtenissen, zijnde grote gebeurtenissen daarmee onbeschrijfelijk.

Dat is iets anders dan kleine gebeurtenissen groots maken, waarikferventvoorstander van ben. Grote gebeurtenissen, en beschrijvingen hiervan,bestaan niet meer op een manier dat appèl doet. Snelle, vlot geschreven stukken worden gelezen (zoals dit korte, leukestuk natuurlijk). De diepte in en herkauwen, daarvoor leent zich geen tijd.

Een groter probleem is echterdat we de verkeerde kant op redeneren. Waar voorheen de groep, kerk, zuil of acht-uur-journaalons referentiekader was, daar waar wij ons aan konden spiegelen, zijn wij nu ons eigen referentiekader. Waar we eerst van binnen naar buiten keken, kijken we nu van buiten naar binnen.

Wíj zijn de norm: Loopt er een geweldenaar rond in Nederland? Moet je die kleine van mij eens…

View original post 181 woorden meer